Εξελίξεις στην Κρήτη

Κίσσαμος

22 Μαΐου/3 Ιουνίου 1823

Αναφερόμενοι τόποι: Κυδωνία, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Σέληνο

Άφιξη του αρμοστή Κρήτης Μανώλη Τομπάζη στο λιμάνι της Κισσάμου


Κατά τον Φεβρουάριον οι Κρήτες έως πέντε χιλιάδες εκινήθησαν εις Κίσαμον και εις Σέληνον, επολέμησαν προς τους Τούρκους, εφόνευσαν έως πεντακοσίους και τους λοιπούς έκλεισαν εις τους πύργους των, οίτινες ήσαν ωχυρωμένοι και με πυροβόλα, και εξ αυτών τους πλειότερους έκαυσαν εις αυτούς τους πύργους των και ηχμαλώτισαν πολλούς, και λοιπούς απέκλεισαν εις δύω μέρη […]. Τότε έφθασε και ο αιγυπτιακός στόλος συγκείμενος εκ τριάντα πλοίων, και εφωδίασε τα φρούρια Κυδωνίας, Ρεθύμνης και Ηρακλείου.

Πηγή: Νικόλαος Σπηλιάδης, Απομνημονεύματα, τ. Α΄, Αθήνησι, Εκ του Τυπογραφείου Χ.Ν. Φιλαδελφέως, 1851, σ. 535.

3 αποτελέσματα (1/3)

Επόμενο

Ο Αρμοστής

Κίσσαμος

22 Μαΐου/3 Ιουνίου 1823

Άφιξη του αρμοστή Κρήτης Μανώλη Τομπάζη στο λιμάνι της Κισσάμου


Μετά δε την εν Άστρει συνέλευσιν κατ’ αίτησιν των Κρητών διωρίσθη Αρμοστής ο Μανώλης Τομπάζης.

Πηγή: Λάμπρος Κουτσονίκας, Γενική ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως, τ. Β΄, Εν Αθήναις, Τύποις του «Ευαγγελισμού» Δ. Καρακατζάνη, 1863-1864, σ. 118.

Προηγούμενο

3 αποτελέσματα (2/3)

Επόμενο

Ενέργειες Τομπάζη

Κίσσαμος

22 Μαΐου/3 Ιουνίου 1823

Αναφερόμενοι τόποι: Δραπανιάς

Άφιξη του αρμοστή Κρήτης Μανώλη Τομπάζη στο λιμάνι της Κισσάμου


Μετά δε την εν Άστρει εθνικήν συνέλευσιν διωρίσθη παρά της κυβερνήσεως αρμοστής της Κρήτης επί τη αιτήσει των εντοπίων ο Μανώλης Τομπάζης, ανήρ δυνάμενος εκ της υπολήψεως, της αξιότητος και της ναυτικής επιρροής του να ενισχύσει τον αγώνα• και επειδή δεν είχεν η κυβέρνησις πώς να επαρκέση εις τας εκστρατείας, συνείσφεραν τινές των εν Πελοποννήσω Κρητών, εδάνεισε και ο αρμοστής, εστρατολογήθησαν διά των χρημάτων τούτων εν Ναυπλίω 1200 οπλοφόροι σύμμικτοι, συνεστατολογήθησαν καί τινες Κρανιδώται ως πυροβολισταί υπό τον Χάστιγκα, και απάραντες όλοι μετά του αρμοστού επί οκτώ πλοίων πολεμικών και φορτηγών μετεβιβάσθησαν την 22 μαΐουεις τον λιμένα της Κισσάμου, Δραπανιάν, πλησίον του πολιορκούμενου φρουρίου.

Πηγή: Σπυρίδων Τρικούπης, Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως. Έκδοσις δευτέρα επιθεωρηθείσα και διορθωθείσα, τ. Γ΄, Εν Λονδίνω, Εκ της εν τη αυλή του Ερυθρού Λέοντος τυπογραφίας Ταϋλόρου και Φραγκίσμου, αωξ΄-αωξβ΄ [1860-1862], σ. 86-87.

Προηγούμενο

3 αποτελέσματα (3/3)