Φυγή Ελλήνων

Ανάλατος

24 Απριλίου/6 Μαΐου 1827

Αναφερόμενοι τόποι: Φάληρο, Πειραιάς, Κερατσίνι

Μάχη στον Ανάλατο


Εξήλθον λοιπόν πεζοί –και και οι καλύτεροι ίσως- από τα απέναντι δέκα οχυρώματα του Φαληρέως και <τα του> Πειραιώς και Κερατζινίου και ημών <δηλ.> περίπου των 800 εχθρών, ανδρείων Αλβανών, και έτρεχον εις βοήθειαν εκείνου του μέρους-και ημείς δεν εκινούμασθον…Αφού πλέον εσύναξεν ο εχθρός περίπου 2000 ιππικόν και έως 8-10 πεζικόν, ίσως κατά την παράστασιν, εσυνόδευσεν τα πυροβόλα, 5 τον αριθμόν και άρχισεν να πυροβολή πότε το οχύρωμα το πρώτον πότε των Τακτικών…Άρχισαν πλέον να φεύγουν πανταχόθεν οι Έλληνες, και εκείνοι να τους κυνηγούν εις το επίπεδον και αναμετάξυ των μεγάλων χόρτων και ακάνθων οι ιππείς, και να τους κόπτουν…

Πηγή: Ν. Κασομούλης, Στρατιωτικά ενθυμήματα της Επαναστάσεως των Ελλήνων (1821-1833). Προτάσσεται ιστορία του Αρματωλισμού, Γιάννης Βλαχογιάννης (εισ.-σημ.), τ. Β΄, Αθήναι, Χορηγία Παγκείου Επιτροπής, 1939, σ. 518-533.

3 αποτελέσματα (1/3)

Επόμενο

Με το σπαθί στο χέρι

Ανάλατος

24 Απριλίου/6 Μαΐου 1827

Μάχη στον Ανάλατο


Ο εχθρός…παρατηρήσας όμως αυτούς εκτεθειμένους εις πεδιάδα και ανοχύρωτους , εσύναξε τας δυνάμεις του ιππικόν, πεζικόν, και πυροβολικόν, και παρετάχθη επί τινος λόφου, και των περί αυτόν υψωμάτων απέναντί του εμπροσθινού χαρακώματος των ημετέρων, το οποίον δεν εμπεριέκλειον πλείονες των 200…οι ημέτεροι και ολίγον τον αριθμόν, και μη δυνάμενοι ούτε φύγωσιν, απέθανον πάντες με το σπαθί εις το χέρι.

Πηγή: Διονύσιος Σουρμελής, Ιστορία των Αθηνών κατά τον υπέρ ελευθερίας αγώνα. Αρχομένη από της επαναστάσεως μέχρι της αποκαταστάσεως των πραγμάτων, Εν Αιγίνη, Εκ της τυπογραφίας Ανδρέου Κορομηλά, 1834, σ. 217-219.

Προηγούμενο

3 αποτελέσματα (2/3)

Επόμενο

Πανικός φόβος

Ανάλατος

24 Απριλίου/6 Μαΐου 1827

Μάχη στον Ανάλατο


Οι εχθροί, 2000 πεζοί και 600 ιππείς, συρρεύσαντες όπισθεν του λόφου, αφανείς και ανενόχλητοι, ανεφάνησαν αίφνης και ώρμησαν εν πρώτοις οι πεζοί εις το οχύρωμα• αλλά πολλοί αυτών υπό τον πυροβολισμόν των εν αυτώ έπεσαν, και οι λοιποί υπεχώρησαν…οι Έλληνες μόλις επρόφθασαν και εεκένωσαν τα τουφέκια των και τον τουφεκισμόν διεδέχθη διαξιφισμός φονικότατος…Η κατά την 24 απριλίου καταστροφή επροξένησε πανικόν φόβον καθ’ όλον το κατά την Αττικήν στρατόπεδον.

Πηγή: Σπυρίδων Τρικούπης, Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως. Έκδοσις δευτέρα επιθεωρηθείσα και διορθωθείσα, τ. Δ΄, Εν Λονδίνω, Εκ της εν τη αυλή του Ερυθρού Λέοντος τυπογραφίας Ταϋλόρου και Φραγκίσμου, αωξ΄-αωξβ΄ [1860-1862], σ. 150-155.

Προηγούμενο

3 αποτελέσματα (3/3)