Απόβαση στην Πελοπόννησο και επικοινωνία Τούρκων με τον Κολοκοτρώνη

Μεθώνη

11/23 Φεβρουαρίου-5/17 Μαρτίου 1825

Αναφερόμενοι τόποι: Κορώνη, Νεόκαστρο, Παλιός Έπαχτος

Τουρκοαιγυπτιακά στρατεύματα υπό τον Ιμπραήμ αποβιβάζονται στην Πελοπόννησο.


Μετά την καταδίωξιν των αντιπολιτευομένων μέχρι του τελευταίου, ο Ιμβραήμ εις την μεταξύ των ημετέρων αθλίαν κατάστασιν εύρε την ευκαιρίαν και ήρχισε ν’ αποβιβάζη εις τα μέρη της Πελοποννήσου ως εις Μεθόνην, Κορώνην και Νεόκαστρον Αιγυπτιακόν στρατόν και πολλούς άλλους καθώς Κρητικούς, Αλβανούς και Ανατολίτας ως τον Μουστάμπεη, Αλήμπεη, οι οποίοι δυσαρεστηθέντες κατά του Ιμβραήμ κατά 28, προσήλθον εις τον Γεροκολοκοτρώνη μετά του οποίου ήλθον εις εξήγησιν ίνα τους δοθή η άδεια και εξέλθουν διά του Επάχτου […].

Πηγή: Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος, Απομνημονεύματα ή αληθή ιστορικά γεγονότα του 1821 μη αναφερόμενα εν ταις Ελληνικαίς ιστορίαις, Εν Τριπόλει, Τυπογραφείον Ι. Ν. Πρωτοπούλου, 1883, σ. 25.

3 αποτελέσματα (1/3)

Επόμενο

Η απόβαση

Μεθώνη

11/23 Φεβρουαρίου-5/17 Μαρτίου 1825

Αναφερόμενοι τόποι: Σάμος, Λονδίνο, Μεσσηνία

Τουρκοαιγυπτιακά στρατεύματα υπό τον Ιμπραήμ αποβιβάζονται στην Πελοπόννησο


Και εν τούτοις, εν ώ ηλπίζετο ότι ο στόλος του Μεχμέταλη ήθελεν εμποδισθή από τον Ελληνικόν τού να κάμη απόβασιν εις την χερσόνησον (και ηλπίζετο παράπολυ, και διότι τα Ελληνικά πλοία εματαίωσαν και την περισυνήν κατά της Σάμου εκστρατείαν των εχθρικών στόλων, και διότι ο Κουντουριώτης προήδρευε και ο Μπότασης αντιπροήδρευε της Ελλάδος, και αμφότεροι εφιλοτιμούντο να την φυλάξωσιν από τους εχθρούς τουλάχιστον εκ μέρους της θαλάσσης, και διότι είχον ή έμελλε να λάβωσι μετ’ ολίγον τα εκ των δανείων του Λονδίνου χρήματα, και ηδύναντο να πληρώσωσι τα μηνιαία των Ελληνικών πλοίων, και να κατασκευάσωσιν αρκετά ηφαίστεια), εν ώ ηλπίζοντο να μη δυνηθή καν να πλησιάση εις τα παράλια της Πελοποννήσου, φθάνει εξαίφνης ο στόλος εκείνος συγκείμενος από εξήντα περίπου πλοία εις τα παράλια της Μεσσηνίας την 4 Φεβρουαρίου, και αποβιβάζει την 11 τέσσαρας χιλιάδας Αιγυπτίους, χιλίους Τουρκαλβανούς στρατιώτας, και τριακοσίους ιππείς εις Μοθώνην, ότε τα Ρουμελιώτικα στρατεύματα ευρίσκοντο εις τας πέριξ επαρχίας.

Πηγή: Νικόλαος Σπηλιάδης, Απομνημονεύματα, τ. Β΄, Αθήνησι, Εκ του Τυπογραφείου Χ.Ν. Φιλαδελφέως, 1852, σ. 158.

Προηγούμενο

3 αποτελέσματα (2/3)

Επόμενο

Απόβαση του Ιμπραήμ

Μεθώνη

11/23 Φεβρουαρίου-5/17 Μαρτίου 1825

Τουρκοαιγυπτιακά στρατεύματα υπό τον Ιμπραήμ αποβιβάζονται στην Πελοπόννησο


50 εχθρικά πλοία, τα μεν πολεμικά, τα δε φορτηγά, εισέπλευσαν την 11 και 12 του φεβρουαρίου τον λιμένα της Μοθώνης και απεβίβασαν τετρακισχιλίους πεζούς, τετρακοσίους ιππείς και τον Ιβραήμην.

Πηγή: Σπυρίδων Τρικούπης, Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως. Έκδοσις δευτέρα επιθεωρηθείσα και διορθωθείσα, τ. Γ΄, Εν Λονδίνω, Εκ της εν τη αυλή του Ερυθρού Λέοντος τυπογραφίας Ταϋλόρου και Φραγκίσμου, αωξ΄-αωξβ΄ [1860-1862], σ. 188-189.

Προηγούμενο

3 αποτελέσματα (3/3)