Έναρξη της μάχης

Κεφαλόβρυσο

8-9/20-21 Αυγούστου 1823

Μάχη στο Κεφαλόβρυσο. Θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη


Όθεν την 9 Αυγούστου τετάρτην ώραν της νυκτός δίδεται το σημείον, και οι Σουλιώται ώρμησαν ξιφήρεις εις το εχθρικόν στρατόπεδον, και ήρχησαν την σφαγήν […].

Πηγή: Νικόλαος Σπηλιάδης, Απομνημονεύματα, τ. Α΄, Αθήνησι, Εκ του Τυπογραφείου Χ.Ν. Φιλαδελφέως, 1851, σ. 545.

3 αποτελέσματα (1/3)

Επόμενο

Ως λαίλαψ

Κεφαλόβρυσο

8-9/20-21 Αυγούστου 1823

Μάχη στο Κεφαλόβρυσο. Θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη


Την πέμπτην ώραν λοιπόν μετά την δύσιν του ηλίου επετέθησαν οι υπό τον Τζαβέλα κατά των εν τοις Πλατάνοις Οθωμανών, μετά των οποίων ήρχισαν μάχην αιματηράν, εις την οποίαν εφονεύθησαν πολλοί των εχθρών, αλλ’ ατυχώς όμως εκτυπήθησαν καί τινες των Ελλήνων εις την πρώτην προσβολήν• η μάχη διαχωρισθείσα έγεινεν ακροβολιστική, ο στρατός όμως κατεθορυβήθη, αλλ’ έμεινεν ενταύθα εις την θέσιν του• την αυτήν στιγμήν ηκούσθη φρικτός αλλαλαγμός περί τας σκηνάς του Πασσά, ο Μπότζαρης ως λαίλαψ ώρμησε κατά των εχθρών με το ξίφος εις τας χείρας και ήρχισαν ως επιτηδειότατοι δρεπανοφόροι να θερίζουν τους απαντεμένους εχθρούς…ενταύθα θελήσας να εισπηδήση εντός του τείχους εκτυπήθη είς την κεφαλήν και αμέσως έγυρε κάτω.

Πηγή: Λάμπρος Κουτσονίκας, Γενική ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως, τ. Β΄, Εν Αθήναις, Τύποις του «Ευαγγελισμού» Δ. Καρακατζάνη, 1863-1864, σ. 222-223.

Προηγούμενο

3 αποτελέσματα (2/3)

Επόμενο

Ο Μπότσαρης πεθαίνει

Κεφαλόβρυσο

8-9/20-21 Αυγούστου 1823

Αναφερόμενοι τόποι: Καρπενήσι, Άγιος Αθανάσιος [Καρπενήσι]

Μάχη στο Κεφαλόβρυσο. Θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη


Την 5 αυγούστου η προφυλακή των εχθρών, ως 5000, υπό τον Τσελελενδήμπέην, έφθασεν εις την κωμόπολιν του Καρπενησίου και ούτως ηυλίσθη κατά το Κεφαλόβρυσον…Συμβουλίου δε γενομένου την επάυριον, απεφασίσθη να πέσωσιν εις το εχθρικόν στρατόπεδον την επιούσαν νύκτα, ε΄ώραν μετά την δύσιν του ηλίου, οι μεν υπό τον Μάρκον διά του πεδινού μέρους, οι δε λοιποί διά του ορεινού, του κατά τον Άγιον Αθανάσιον…εν μέσω δε της αλληλομαχίας ταύτης επληγώθη ο Μάρκος κατά τον δεξιόν βουβώνα, αλλ’ η πληγή ήτον ελαφρά…ο Μάρκος ύψωσε την κεφαλήν του υπεράνω του τοίχου προς παρατήρησιν, και σφαιροβοληθείς εν τω άμα επί του μετώπου κατά τον δεξιόν οφθαλμόν έπεσε νεκρός.

Πηγή: Σπυρίδων Τρικούπης, Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως. Έκδοσις δευτέρα επιθεωρηθείσα και διορθωθείσα, τ. Γ΄, Εν Λονδίνω, Εκ της εν τη αυλή του Ερυθρού Λέοντος τυπογραφίας Ταϋλόρου και Φραγκίσμου, αωξ΄-αωξβ΄ [1860-1862], σ. 59-61.

Προηγούμενο

3 αποτελέσματα (3/3)