Κρανίου τόπος

Ψαρά

19-22 Ιουνίου/1-4 Ιουλίου 1824

Αναφερόμενοι τόποι: Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη

Καταστροφή των Ψαρών


Την 21 Ιουνίου ηκολούθησεν η καταστροφή των Ψαρρών· ο τουρκικός στόλος παραλαβών από την Θεσσαλονίκην έξ χιλιάδας Αλβανούς τε και άλλους Τούρκους, ανήχθη προς την Μυτιλήνην, όπου είχον συναχθή ως οκτώ χιλιάδες Ασιανοί, από διάφορα μέρη της Ανατολής εκστρατεύσαντες, αφ’ ού κατέσφαξαν, όθεν αν διέβησαν, πλήθος Χριστιανών ραγιάδων […]. Τοιουτοτρόπως κατεστράφησαν τα Ψαρρά.

Πηγή: Νικόλαος Σπηλιάδης, Απομνημονεύματα, τ. Β΄, Αθήνησι, Εκ του Τυπογραφείου Χ.Ν. Φιλαδελφέως, 1852, σ. 93, 96.

3 αποτελέσματα (1/3)

Επόμενο

Καρτερία και απελπισία

Ψαρά

19-22 Ιουνίου/1-4 Ιουλίου 1824

Καταστροφή των Ψαρών


Την 19ην του Ιουνίου λοιπόν το 1824 έφθασεν απέναντι των Ψαρών ο Οθωμανικός στόλος και μετά δύο ημέρας εκάμεν απόβασιν εκ των όπισθεν της πόλεως κατά το πλέον δύσβατον μέρος της νήσου, ο δε στόλος διευθύνθη προς την πόλιν, επί του δύσβατου τούτου μέρους δεν είχε τεθή ανάλογος προς φύλαξιν φρουρά, διό και οι εχθροί ηδυνήθησαν ν’ αποβιβαθώσι άνευ μεγάλου κινδύνου, προς τα ενδότερα και όλας τας λοιπάς θέσει αντέστη η δύναμις των Ψαρρών μετά καρτερίας όντως και απελπίσιας, ελθούσα δε η δύναμις εις χείρας μετά των εχθρών εφόρμα ως μανιώδης λέων κατά των Οθωμανών σφάζουσα και σφαζομένη ανηλεώς, η πάλη αμφωτέρωθεν, ήτο τρομερά, τα δε πίπτοντα σώματα των φονευμένων είχον καλύψει το έδαφος.

Πηγή: Λάμπρος Κουτσονίκας, Γενική ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως, τ. Β΄, Εν Αθήναις, Τύποις του «Ευαγγελισμού» Δ. Καρακατζάνη, 1863-1864, σ. 230-231.

Προηγούμενο

3 αποτελέσματα (2/3)

Επόμενο

Καταστροφές και απολογισμός

Ψαρά

19-22 Ιουνίου/1-4 Ιουλίου 1824

Αναφερόμενοι τόποι: Άγιος Νικόλαος [Ψαρά], Ξηρόκαμπος, Πριόνι, Φτελίον

Καταστροφή των Ψαρών


Την 19 ανήχθη ο εχθρικός στόλος, ήλθε πρό της μεσημβρίας όπισθεν της πόλεως κατέμπροσθεν της μονής του Αγίου Νικολάου και του Ξηροκάμπου και ήρχισε να κανονοβολή σφοδρώς…δι’ όλης δε της ημέρας και της επελθούσης νυκτός επεκράτησεν αμοιβαίος κανονιοβολισμός, και οι μαχόμενοι διέμειναν όπου ετοποθετήθησαν ασάλευτοι. Περί δε την δ΄ώραν μετά την ανατολήν του ηλίου εν μέσω κανονιοβολισμών και υπό το επικρατούν εξ αιτίας της νημεμίας νέφος του καπνού απέβησαν αόρατοι πεντακόσιοι εχθροί κατ’ αρχάς και κατόπιν και άλλοι εις θέσιν Πριόνι και εις Φτελίον…οι εχθροί έκαυσαν την πόλιν, και κυριεύσαντες την νήσον όλην απέκλεισαν και προσέβαλαν το τείχος, την μόνην θέσιν ήν διετήρησαν οι Έλληνες μετά την ευτυχή απόβασιν των εχθρών…μικρός ο αριθμός των αιχμαλωτισθέντων επί της καταστροφής της νήσου αλλά υπέρμεγας ο των φονευθέντων. Εκ των 7500 εντοπίων , 3500 διεσώθησαν, εν οίς και 150 κρυβέντες κατά το μέρος όπου εγένετο η απόβασις, ούς παρέλαβε την επαύριον η γαλλική φραγάτα Ίσις.

Πηγή: Σπυρίδων Τρικούπης, Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως. Έκδοσις δευτέρα επιθεωρηθείσα και διορθωθείσα, τ. Γ΄, Εν Λονδίνω, Εκ της εν τη αυλή του Ερυθρού Λέοντος τυπογραφίας Ταϋλόρου και Φραγκίσμου, αωξ΄-αωξβ΄ [1860-1862], σ. 132-134.

Προηγούμενο

3 αποτελέσματα (3/3)