Ο Υψηλάντης στο Ιάσιο
Ιάσιο
22 Φεβρουαρίου/6 Μαρτίου 1821
Αναφερόμενοι τόποι: Κισνευΐα, Προύθος, Γαλατάς
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης φτάνει στο Ιάσιο της Μολδαβίας. Ο ηγεμόνας της Μολδαβίας Μιχαήλ Σούτσος του παραδίδει την πόλη.
Τον Υψηλάντην συνώδευσαν εκ της Κισνευΐας οι δύο αυτού αδελφοί Γεώργιος και Νικόλαος, ο Γεώργιος Μάνος, ο Γεώργιος Καντακουζηνός, ο Γαρνόφσκης αξιωματικός Πολωνός, καί τινες άλλοι. Του ηγεμόνος Σούτσου η στρατιωτική φρουρά, ταχθείσα άπασα εκ του Ιασίου μέχρι του Προύθου εν διαστήματι δύο ωρών, υπεδέχθη αυτόν μετά πολλής χαράς· και εκατοστύες δύο ιππέων υπό τον Γεράσιμον Ορφανόν και τον Βασίλειον Θεοδώρου τουφεκτσήμπασην συνώδευσαν νυκτός εις την πόλιν, καταλύσαντα εν τη επί του λόφου κειμένη μονή του Γαλατά, απεχούση ενός τετάρτου της ώρας και ανηκούση τω πατριαρχικώ θρόνω των Ιεροσολύμων. Το ταμείον τούτου περιείχε μόνας διακοσίας πεντήκοντα χιλιάδας γροσίων.
Πηγή: Ιωάννης Φιλήμων, Δοκίμιον ιστορικόν περί της ελληνικής Επαναστάσεως, τ. Β΄, Αθήναι, Τύποις Π. Σούτσα και Α. Κτενά, 1859, σ. 76-77.
8 αποτελέσματα (1/8)
Η ώρα έφτασε
Ιάσιο
23 Φεβρουαρίου/7 Μαρτίου 1821
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κυκλοφορεί την επαναστατική προκήρυξη «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος». Η ενέργειά του αυτή σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της Επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.
Αλλ’ ήλθε τέλος η ώρα της επισήμου κηρύξεως του πολέμου· ήλθε πλέον η ώρα, ίνα λάβη σάρκα ο διακηρυχθείς λόγος των Φιλικών, υποχωρήσωσι δε και μυστικότητες και φόβοι και προφυλάξεις εις τας εκ του συστάδην πράξεις […]. Και της μεγάλης υποθέσεως άξιον και του γενικού πνεύματος των Ελλήνων οικείον, το προκήρυγμα αυτό θέτει την κορωνίδα επί της όλης πατριωτικής διαγωγής του Υψηλάντου.
Πηγή: Ιωάννης Φιλήμων, Δοκίμιον ιστορικόν περί της ελληνικής Επαναστάσεως, τ. Β΄, Αθήναι, Τύποις Π. Σούτσα και Α. Κτενά, 1859, σ. 79, 83.
8 αποτελέσματα (2/8)
Αιματηρή παράδοση
Ιάσιο
22 Φεβρουαρίου/6 Μαρτίου 1821
Αναφερόμενοι τόποι: Βεσσαραβία
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης φτάνει στο Ιάσιο της Μολδαβίας. Ο ηγεμόνας της Μολδαβίας Μιχαήλ Σούτσος του παραδίδει την πόλη
Επίσημος ειδοποίησις εξ Ιασίου. Ο Πρίγκιψ Αλέξανδρος Υψηλάντης υιός του πρώην Ηγεμόνος της Μολδαυΐας και Καισαρορωσσικός Αρχιμαϊόρος, εξελθών εκ Βασσαραβίας ήλθε την 22αν του απελθόντος Φεβρουαρίου με ικανήν Αλβανών συνοδείαν εις Ιάσιον, κηρύττων εαυτόν ελευθερωτήν των Γραικών από την Οθωμανικήν εξουσίαν, και την ιδίαν εσπέραν αφωπλίσθησαν οι εν Ιασίω ευρισκόμενοι Τούρκοι, έως τριάκοντα τον αριθμόν, τους οποίους και εφόνευσαν τη συναινέσει και του Ηγεμόνος Μιχαήλ Σούτσου […]. [Τ]η 10 Μαρτίου 1821: Ιάσιον.
Πηγή: Ηλίας Φωτεινός, Οι άθλοι της εν Βλαχία ελληνικής επαναστάσεως το 1821 έτος, Εν Λειψία της Σακσονίας, [χ.ό.ε.], 1846, σ. 29-30.
8 αποτελέσματα (3/8)
Κήρυξη της Επανάστασης
Ιάσιο
22 Φεβρουαρίου/6 Μαρτίου 1821
Αναφερόμενοι τόποι: Προύθος
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης φτάνει στο Ιάσιο της Μολδαβίας. Ο ηγεμόνας της Μολδαβίας Μιχαήλ Σούτσος του παραδίδει την πόλη
Περί τον Ιανουάριον του 1821 έτους ο Θεόδωρος Βλαδημηρέσκης έκαμε τα κινήματα της επαναστάσεως εν τη μικρά Βλαχία και την 17 Φεβρουαρίου εξέδωκε προκήρυξιν της επαναστάσεως, την δε 22 του αυτού μηνός επέρασε τον Προύτον ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και ήλθεν εις το Ιάσιον, ακολούθως προεχώρησεν εις τας δύω ηγεμονίας, κηρύττων πανταχού την επανάστασιν.
Πηγή: Λάμπρος Κουτσονίκας, Γενική ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως, τ. Β΄, Εν Αθήναις, Τύποις του «Ευαγγελισμού» Δ. Καρακατζάνη, 1863-1864, σ. 5.
8 αποτελέσματα (4/8)
Ενέργειες Υψηλάντη στο Ιάσιο
Ιάσιο
22 Φεβρουαρίου/6 Μαρτίου 1821
Αναφερόμενοι τόποι: Βλαχία, Προύθος, Γαλατάς
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης φτάνει στο Ιάσιο της Μολδαβίας. Ο ηγεμόνας της Μολδαβίας Μιχαήλ Σούτσος του παραδίδει την πόλη
Καθ’ όν δε καιρόν διετάρραττεν ο Βλαδιμιρέσκος την Βλαχίαν, ο Υψηλάντης, έχων εν τη συνοδία του τους δύο νεότερους αδελφούς του, Νικόλαον και Γεώργιον, τον συνταγματάρχην του ελαφρού ρώσσικού ιππικού Γεώργιον Κατακουζηνόν, τον ταμία του, Γεώργιον Μάνον, αξιωματικόν τινα Πολωνόν, Γαρνόφσκην, και δύο υπηρέτας, επέρασεν εν ρωσσική στολή τον Προύθον την 22 φεβρουαρίου περί την ε΄ ώραν μετά μεσημβρίαν, και υποδεχθείς επί της αποβάσεως του και συνοδευθείς παρά τινων στρατιωτικών ευρεθέντων εκεί διά της μυστικής ενέργειας οπαδών του προσταλέντων επί τούτω εις Ιάσι, εισήλθε δύοντος του ηλίου εις την πόλιν και έστησε το στρατοπεδαρχείον του εν τη οικία της Κατακουζήνης, αύτος δε κατέλυσεν εν τω μοναστήριω του Γαλατά επί λόφου κείμενω είκοσι λεπτά μακράν της πόλεως.
Πηγή: Σπυρίδων Τρικούπης, Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως. Έκδοσις δευτέρα επιθεωρηθείσα και διορθωθείσα, τ. Α΄, Εν Λονδίνω, Εκ της εν τη αυλή του Ερυθρού Λέοντος τυπογραφίας Ταϋλόρου και Φραγκίσμου, αωξ΄-αωξβ΄ [1860-1862], σ. 35-36.
8 αποτελέσματα (5/8)
Η Προκήρυξη
Ιάσιο
Αλέξανδρος Υψηλάντης κυκλοφορεί την επαναστατική προκήρυξη «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος». Η ενέργειά του αυτή σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της Επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες
Την 24 φεβρουαρίου εξέδωκεν άλλην προκήρυξιν αποτεινόμενος προς τους παρεπιδημούντας Έλληνας, λέγουσαν προς τοις άλλοις, «Κινηθήτε και θέλετε ιδεί μίαν κραταιάν Δύναμιν να υπερσπισθή τα δίκαια μας» αινιττόμενος την Ρωσσίαν.
Πηγή: Σπυρίδων Τρικούπης, Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως. Έκδοσις δευτέρα επιθεωρηθείσα και διορθωθείσα, τ. Α΄, Εν Λονδίνω, Εκ της εν τη αυλή του Ερυθρού Λέοντος τυπογραφίας Ταϋλόρου και Φραγκίσμου, αωξ΄-αωξβ΄ [1860-1862], σ. 39-40.
8 αποτελέσματα (6/8)
Συνοδεία Υψηλάντη
Ιάσιο
22 Φεβρουαρίου/6 Μαρτίου 1821
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης φτάνει στο Ιάσιο της Μολδαβίας. Ο ηγεμόνας της Μολδαβίας Μιχαήλ Σούτσος του παραδίδει την πόλη
Εν τούτοις ο Αλ. Υψηλάντης μετέβη εις το Ιάσιον προς το εσπέρας της 22 Φεβρουαρίου μετά του αδελφού του Νικολάου, του Γεωργ. Μάνου, και του Γ. Λασσάνη, κατέλυσε το εσπέρας εκείνο εις την οικία του Ιακώβου Ρίζου Νερουλού.
Πηγή: Αμβρόσιος Φραντζής, Επιτομή της ιστορίας της αναγεννηθείσης Ελλάδος, αρχομένη από του 1715 και λήγουσα το 1835, τ. Α΄, Εν Αθήναις, Εκ της τυπογραφίας Η Βιτώρια του Κωνστ. Καστόρχη και Συντροφίας, 1839, σ. 171.
8 αποτελέσματα (7/8)
Δράση Υψηλάντη στο Ιάσιο
Ιάσιο
23 Φεβρουαρίου/7 Μαρτίου 1821
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κυκλοφορεί την επαναστατική προκήρυξη «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος». Η ενέργειά του αυτή σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της Επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες
Κατά συνέπειαν δε της προκηρύξεως αύτης, την 24 εξέδωκε και την εφεξής προκήρυξιν…Κατά την αυτήν ημέραν (23 Φεβρουαρίου) ο Ηγεμών της Μολδαυίας Μιχαήλ Σούτζος διέταξε να έλθη ο Μπας Μπεσλή Αγάς (πρωταρχηγός της πολιτικής φρουράς) εις την Ηγεμονικήν Καμάραν• ελθόντα δε τον ειδοποίησεν ο Καμαράσης Αναστάσιος Καλλιάρχης… ότι κατά προσταγήν του Ηγεμόνος να αφοπλισθώσιν οι υπάλληλοί του.
Πηγή: Αμβρόσιος Φραντζής, Επιτομή της ιστορίας της αναγεννηθείσης Ελλάδος, αρχομένη από του 1715 και λήγουσα το 1835, τ. Α΄, Εν Αθήναις, Εκ της τυπογραφίας Η Βιτώρια του Κωνστ. Καστόρχη και Συντροφίας, 1839, σ. 172-178.
8 αποτελέσματα (8/8)